Satakunnan Kansa 18.11. / Kati Heljakka:

Ei kommentteja

Satakunnan Kansa 18.11. / Kati Heljakka:

Tunteella ja taidolla

KUVAT Matka horisonttiin.

Maija Toropainen ja Anne
Kimiläinen P-galleriassa
30. marraskuuta saakka.

P-galleriassa matkataan loppukuun ajan horisonttiin Maija Toropaisen ja Anne Kimiläisen opastamana. Näyttely jakautuu luontevasti kahden taiteilijan osioihin, joissa ensimmäisen huoneen öljyväri- ja akvarelliteoksista vastaa Toropainen ja pienemmän huoneen hiili- ja temperatöistä Kimiläinen. Tutustuminen maalauksiin alkaa kahden pienikokoisen kuvan tarkastelulla. Toropainen maalaa rennolla otteella nopeasti syntyneiltä vaikuttavia saarimaisemia, joissa on levollinen tuntu.

Varma ote välittyy myös arvoituksellisesti nimetyn Olen hyvin pahoillani -sarjan öljyväritöistä, joiden olemassaolon syy selviää näyttelytiedotteesta. Niissä erilaisia muotoja saavat abstraktiot tarjoillaan monipuolisissa sävysommitelmissa. Sarjan akvarellit assosioituvat sen sijaan häiritsevästi laimennettuun ja sattumanvaraisesti leviävään vereen.

Mielikuva elämää ylläpitävistä rakenteista voimistuu verevän, sydämenmallisen väripinnan äärellä, sarjan teoksessa numero seitsemän. Taiteilija näyttäisi luotsaavan katseita ulkoisiin ja sisäisiin näkymiin.

Kimiläisen frottaasitekniikkaa hyödyntävät työt ovat yleisilmeeltään viimeistellympiä. Kiviä ja kallioita kuvissaan tutkineen taiteilijan ilmaisu kehittyy: Ikiaikainen aines taipuu tulkintamahdollisuuksiltaan aiempaa runsaslukuisempiin suuntiin kun kalliot alkavat saada eläimellisiä muotoja ja kivikuvaelmat tarjoutuvat näkökenttään kuin paketoituna materiana.

Toivomuskivi ja Kohtaaminen -teoksissa kiven hiljaisuuteen yhdistyy hieno liikekieli. Sopimus?-työ saa pilkutuksen myötä ylleen kiinnostavan ulottuvuuden lisää. Kahden Kökarissa työskennelleen taiteilijan kokonaisuuksista hahmottuu yhtä aikaa tunne ja taito.

Kati Heljakka

satakunnankansa_print

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s