PIIRTOLAPUUTARHA

LEHDISTÖTIEDOTE

Anne Kimiläinen Köysiratagalleriassa 30.4.–17.5.2013

Piirtolapuutarha 1,  75 cm x 150 cm

Piirtolapuutarha 1
75 cm x 150 cm

Piirtolapuutarha

Ihmisille ja puutarhoille on yhteistä olemassaolo syntymisen, muutoksen ja häviämisen alaisena. Kuvataiteilijan työssä kasvukaudet seuraavat toisiaan. Jokin kasvi tai idean itu elää vain yhden kesän, toinen jatkaa eloaan vuosikausia, jopa vuosikymmeniä. Mistä tulee monivuotista, mistä yksivuotista?

Monesti ideat jäävät lepoon vuosiksikin, kunnes taas heräävät kasvuun. Prosessi on aina kuljettava loppuun saakka, kuvataiteilija Anne Kimiläinen pohtii Piirtolapuutarha-näyttelynsä taustoja.

Köysiratagalleriassa 30.4.–17.5. nähtävä Piirtolapuutarha on Kimiläisen taiteellinen opinnäytetyö hänen valmistuessaan kuvataiteilijaksi aikuisten täydentävästä, tutkintoon johtavasta koulutuksesta.

Ulkopuolisen katseella

Näyttelyn hiilipiirroksissa Kimiläinen on käyttänyt frottaasitekniikkaa. Frottaasi – ranskaksi frottage – on surrealistien kehittämä tekniikka, jossa paperi laitetaan epätasaisen tai karhean pinnan päälle.

Paperia han­gataan hiilellä tai pehmeällä lyijykynällä niin, että kohol­la olevat osat saavat väriä. Työtapa vieraannuttaa omasta piirrosjäljestäni: voin katsoa työtäni hetken verran toisin silmin, kertoo Kimiläinen.

Sama ulkopuolinen havaitseminen toteutui grafiikan menetelmissä. Kimiläinen kuvasi kesällä 2012 videota siirtolapuutarhassaan. Näyttelyssä nähtävät serigrafian vedokset ovat kuvakaappauksia tästä materiaalista. Vedoksiin ilmestyi omakuvallisuutta ja elämäkerrallisuutta, aiemman elämäni tunnusmerkkejä.

Tunnistin elementtejä televisiomaailmasta ja graafisesta suunnittelusta. Ne veivät pohdintoihin omasta tekemisestäni. Teenkö tiedostamattani tai tietoisesti töitäni jollekin tai johonkin, pohtii Kimiläinen.

 

Anne Kimiläinen (1956) on aiemmalta koulutukseltaan graafinen suunnittelija. Hän on toiminut graafikkona Yleisradiossa vuodesta 1996, josta on tällä hetkellä vapaajaksolla. Anne Kimiläinen asuu ja työskentelee Porissa.

Anne Kimiläinen: Piirtolapuutarha

Köysiratagalleriassa 30.4.–17.5.

Lehdistötilaisuus 30.4. klo 11 – 13

Köysiratagalleria on avoinna ma–pe klo 12–17
osoitteessa Linnankatu 56.

Lisätiedot: Anne Kimiläinen, puh. 040 738 0588,
anne.kimilainen@gmail.com www.annekimilainen.com