Akvarell NU Voipaalan taidekeskuksessa 14.2.-20.4.2025

Voipaalan taidekeskuksen yläkerrassa nähdään
kevättalven näyttelyssä uudenlaista akvarellitaidetta.
Akvarell Nu -näyttely esittelee yhdeksän kuvataiteilijaa, joiden pääasiallinen työskentelyväline on vesiväri. Suomesta mukana on tunnettuja kuvataiteilijoita kuten Kati Immonen ja Sirkku Rosi. Sen lisäksi näyttelyyn on kutsuttu taiteilijoita muista pohjoismaista, kuten Margret Jonsdottir Islannista.
Näyttelyn tavoitteena on esitellä sisällöllisesti kiinnostavaa taidetta, teknisesti innostavaa akvarellimaalausta sekä kokeilevaa ja akvarellitekniikkaa uudistavia teoksia. Akvarelli mielletään usein pienehköiksi tauluiksi, mutta tämä näyttely rikkoo sen käsityksen seinän kokoisilla maalauksillaan. Myös aiheet ovat muuta kuin perinteistä akvarellia.
Margret Jonsdottirilta näyttelyssä nähdään kaksi suurta maalausta, joissa veden haihtumisprosessi on tehnyt ihmeitä. Suuri on myös Sirkku Rosin maaginen maalaus Maailma syntyy jonkun kauniista kainalosta.
Näyttelyssä on mukana myös Miia Änäkkälä, joka asuu ja työskentelee aivan Voipaalan taidekeskuksen lähellä. Hän maalaa akvarelleilla hitaasti pohtien ja kerrostaen.
Ruotsalainen Anette Gustafsson on maalannut upeita vedenalaisia maailmoja ja Anne Kimiläinen puolestaan saaria ja kallioita. Molempien teoksissa väri, valo ja viiva ovat olennaisia. Kati Immoselta nähdään valtava koko seinän kokoinen teos. Siinä taiteilijan oma kokemus ankkurin takertumisesta hylättyyn kaapeliin kesäisellä saaristomerellä on yllättävän ajankohtainen tällä hetkellä.
Marika Lahdenperä on tehnyt vesivärimaalauksista kolmiulotteisia portaaleja. Norjalainen Siv-Moa Lonning tutkii mandalaloissaan värien ja geometrian musikaalisuutta. Pive Toivonen puolestaan esittelee teoksissaan akvarellille epätyypillisesti pimeyttä ja tummia sävyjä.
Näyttelystä voivat nauttia sekä nykytaidetta arvostavat, että harrastajat, jotka ovat kiinnostuneet akvarellin tekniikasta. Sekä tietysti suuri yleisö ja lapset. Akvarellin harrastajia ja siitä kiinnostuneita on valtavasti. Tämän tyyppisille näyttelyille on tilausta.
Anette Gustafsson on maisemamaalari, joka tulkitsee luonnon olemusta vesiväreillä. Hän pyrkii vangitsemaan maiseman hienovaraista valoa ja tyyneyttä suurille papereille runsaalla vedellä. Hänellä on ollut useita näyttelyitä Ruotsissa ja Ahvenanmaalla.
Kati Immonen valmistui Turun Piirustuskoulusta 1997 ja on sen jälkeen esittänyt teoksiaan laajasti Suomessa ja ulkomailla. Viime aikoina hänen teoksiaan on ollut esillä mm. Helsinki Contemporaryssa, Almost Perfect -galleriassa Tokiossa, Örön linnakesaarella ja Jyväskylän Taidemuseossa. Hänen teoksiaan on useissa suomalaisissa kokoelmissa ja Pohjoismaisessa Akvarellimuseossa Ruotsissa. Immonen on toteuttanut useita julkisia taideteoksia ympäri Suomen, viimeisimpänä Espooseen, Kurkijoenpuiston Raide-Jokeripysäkille. Taiteilija on luonut myös lukuisia kirjan kansiteoksia ja kuvituksia eri julkaisuihin.
Margrét Jónsdóttir on islantilainen taidemaalari, joka on opiskellut Central St. Martins Collage of Artissa Lontoossa sekä Islannin yliopistossa. Hän työskentelee feminismin ja luonnon tuntemattomien ulottuvuuksien herkkyyden ja tunteiden parissa, usein yhteistyössä luonnon, rappeutumisen, homeen ja muutoksen kanssa. Hänen teoksensa ovat yleensä sarjoja ja osa niistä voi kestää vuosia. Winsor & Newton/Nordic Watercolour Association -palkinnon voittaja 2023.
Anne Kimiläinen on valmistunut Turun Taideakatemiasta kuvataiteilijaksija ja Lahden muotoiluinstituutista graafiseksi suunnittelijaksi. Hän on Porin taiteilijaseuran jäsen ja Taidemaalariliiton kokelasjäsen. Kimiläinen on vuodesta 2008 pitänyt yksityisnäyttelyitä ja osallistunut yhteis- ja ryhmänäyttelyihin vuosittain. Hänen teoksiaan on Emil Cedercreutzin museon, Museo Internazionale dell'Acquarellon, Porin taidemuseon, Satasairaalan ja yksityisissä kokoelmissa. Asuu ja työskentelee Porissa.
Marika Lahdenperä (s.1998) asuu ja työskentelee Tampereella. Lahdenperä on keskittynyt vesivärimaalaukseen ja yhdistänyt sen herkkyyttä leikittelevään kolmiulotteiseen työskentelyyn. Hän valmistui taidemaalariksi Vapaasta Taidekoulusta vuonna 2021, jonka lopputyönäyttelystä hänen teoksensa ostettiin Kansallisgallerian kokoelmaan. Hän on pitänyt aktiivisesti näyttelyitä ympäri Suomea, mutta myös Galleria Snow:ssa Berliinissä. Lahdenperä toimii kuraattorina Café Bar No9:ssa sekä opettaa "Modernia vesivärimaalausta" kurssia Tampereen Taiteilijaseuran tiloissa.
Siv Moa Lønning on norjalainen taidemaalari ja mosaiikkitaiteilija, joka on syntynyt Oslossa vuonna 1960. Hän on opiskellut Goethen värifilosofiaa ja ammentaa inspiraatiota luonnon symmetriasta, värien leikistä ja tarinankerronnasta. Asunut Lofoottien saaristossa Pohjois-Norjassa vuodesta 2012 ja sitä ennen 14 vuotta Espanjassa. Hän on osallistunut teoksillaan moniin näyttelyihin Euroopassa.
Sirkku Rosi (M.F.A) työskentelee ruumiillisten akvarellien, maalauksista laajentuvien veistoksellisten elementtien ja performatiivisen liikkeen parissa. Rosilla on ollut useita näyttelyitä Suomessa ja ulkomailla, ja hänen teoksiaan on ollut esillä mm. Mäntän kuvataideviikoilla ja Tampereen taidemuseossa. Rosi on valmistunut maisteriksi sekä Aalto yliopistosta että Kuvataideakatemiasta ja suorittanut tanssipedagogiikan perusopinnot. Hänen teoksiaan on Tampereen taidemuseon ja Tampereen kaupungin kokoelmissa sekä Valtion taidekokoelmassa yksityiskokoelmien lisäksi.
Pive Toivonen on kuvataiteilija, valmistunut taiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta Helsingistä vuonna 2002. Hän työskentelee pääasiassa vesiväreillä sekä tekee teoksia julkisiin rakennuksiin. Hän on pitänyt lukuisia yksityisnäyttelyitä Suomessa. Maalauksia on ollut esillä myös Tanskassa, Italiassa ja Iso-Britanniassa. Viime vuonna hänellä oli yksityisnäyttely Tokiossa, Japanissa.
Miia Änäkkälä on Sääksmäellä asuva ja työskentelevä kuvataiteilija. Hän on valmistunut kuvataiteilijaksi vuonna 1997 ja toiminut ammatissaan pitäen yksityis- ja yhteisnäyttelyitä Suomessa. Maalaustaiteen lisäksi hän on toiminut myös poikkitaiteellisesti veistotaiteen ja lavastustaiteen parissa sekä opettanut kuvataidetta vuodesta 2000. Miia Änäkkälä työstää vesi- ja peitevärimaalauksiaan yhtä aikaa usean vuoden ajan. Maalaaminen on hänelle läsnäoloa ja havainnointia mitä maalauksessa tapahtuu. Pesu- ja kerrostekniikoin aihe nousee esiin. Vaikutelmat tulevat luonnosta ja olemassa olemisen kysymyksistä. Maalaaminen on keskustelua tekijän ja teoksen välillä, eräänlaista mietiskelyä jossa teosten materiaalisuus pitää ajattelun liikkeessä.
15.2. Akvarellipäivä / yleisötapahtuma
Näyttely on avoinna yleisölle 15.2.-20.4.2025 ti-su klo 11-17